Πώς να φροντίσετε σωστά ένα νεογέννητο κουτάβι - τι πρέπει να προσέχετε

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του, οι κύριες δραστηριότητες ενός κουταβιού είναι η σίτιση, η ζεστασιά και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να παρακολουθούν τη μητέρα του κουταβιού να του παρέχει ότι είναι απαραίτητο και να το φροντίζει διεξοδικά. Ωστόσο, αν το κουτάβι σας έχει χωριστεί από τη μητέρα του, αν η μητέρα απέρριψε και έδιωξε τα μικρά της ή δεν μπορεί να παράγει αρκετό γάλα, η φροντίδα του κουταβιού είναι στο χέρι σας.
Πώς μπορώ να ταΐσω ένα νεογέννητο κουτάβι;
Το γάλα από τη μητέρα παρέχει στα κουτάβια όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της ζωής τους. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα ορφανό κουτάβι ενημερωθείτε από έναν κτηνίατρο, για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με το σωστό τρόπο σίτισης. Τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται με υποκατάστατο γάλα. Να είστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσετε ένα γάλα ειδικά σχεδιασμένο για κουτάβια και όχι αγελαδινό ή άλλα υποκατάστατα γάλακτος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.
Τα κουτάβια θα χρειαστούν ειδική φιάλη (μπιμπερό) ή σύριγγα και θα πρέπει να ταΐζονται κάθε λίγες ώρες.
Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω ένα κουτάβι;
Τα κουτάβια συνήθως πρέπει να ταΐζονται κάθε δύο ώρες, κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Καθώς όμως αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των τροφοδοτήσεων αυξάνονται. Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, τα κουτάβια μπορεί να αρχίσουν τη μετάβαση από το γάλα στη στερεά τροφή. Κατά τη μετάβαση στην στερεά τροφή, το κουτάβι θα πρέπει να ταΐζεται με υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή και κροκέτες, που θα είναι εμποτισμένες και αναμειγμένες με ζεστό νερό και υποκατάστατο γάλακτος για να πάρουν τη μορφή χυλού. Σταδιακά, στα κουτάβια από 7 έως 8 εβδομάδων η ποσότητα του υποκατάστατου γάλακτος μπορεί να μειωθεί, μέχρι τα κουτάβια να μπορέσουν να φάνε ξηρά τροφή και κροκέτες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την ακριβή ποσότητα, τις ζωοτροφές και δημιουργήστε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες ανάπτυξης των κουταβιών.
Πόσο πρέπει να ζυγίζει ένα νεογέννητο κουτάβι;
Το μέσο βάρος των κουταβιών κατά τη γέννηση εξαρτάται από τη ράτσα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του, το σωματικό βάρος ενός κουταβιού μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί. Όταν κερδίζει ημερησίως το 10 έως 15% του βάρους που είχε κατά τη γέννησή του θεωρείται υγιές. Τα κουτάβια που δεν μπορούν να αποκτήσουν επαρκές βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου είναι δύσκολο να επιβιώσουν.
Πότε πρέπει να κάνω τον πρώτο έλεγχο (τσεκάπ) στο κουτάβι;
Υποθέτοντας ότι το νεογέννητο κουτάβι φαίνεται υγιές, οι περισσότεροι κτηνίατροι συστήνουν να λάβουν τον πρώτο γύρο εμβολιασμών σε ηλικία έξι εβδομάδων. Απεντόμωση και μια τυπική εξέταση μπορεί να γίνει και σε πιο μικρή ηλικία.
Συμβουλευτείτε και καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας αν ένα κουτάβι παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:
1. Ανορεξία
2. Μικρή αύξηση σωματικού βάρους
3. Εμετό
4. Διάρροια
5. Δυσκολία στην αναπνοή
6. Βήχα
7. Συνεχόμενο κλάμα
8. Πρησμένα μάτια ή οφθαλμικό έκκριμα
9. Χλωμό χρώμα στα ούλα
10. Αδυνατεί να ουρήσει ή να ενεργηθεί
Πηγή: i-pet.gr